Hogyan terjed az új koronavírus?

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

Meddig marad életben a COVID?

A kutatók a laboratóriumban különféle felületeken tesztelték a vírus életben maradási idejét, és azt találták, hogy sokáig virulens marad: a kartonpapíron akár 24 óráig, a műanyagon és a rozsdamentes acélon két-három napig, aeroszolokon, azaz a levegőben lebegni képes részecskékhez kötve legfeljebb három óráig marad életben.

Milyen általános óvintézkedéseket tartsunk be?

Az új koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében az alábbi óvintézkedések betartása szükséges:

 • Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg alkoholos kézfertőtlenítővel!
  • hazaérkezés után
  • ételkészítés előtt és közben
  • étkezés előtt
  • WC használatot követően
  • tüsszentés, köhögés, orrfújás után
  • beteggel érintkezés előtt és után
  • állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után
 • Szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljon, illetve csak kézmosást követően!
 • Szellőztessen rendszeresen!
 • Otthonában tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)!
 • Kerülje a nagy tömeget, zárt légterű helyiségeket!
 • Kerülje az érintkezés betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakterális fertőzés, egyéb)!
 • Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben erre nincs lehetősége, ne kezébe köhögjön illetve tüsszentsen, hanem behajlított kar könyökhajlatába!
 • Amennyiben Ön beteg, tartson távolságot másoktól!
  • tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől
  • lehetőleg használjon külön WC-t és mosdót
  • használjon külön étkészletet
  • használjon külön törülközőt

Csak akkor használjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak (köhögés, tüsszentés), ezzel védje a környezetében lévőket.

Milyen fertőtlenítőszert válasszunk a koronavírus elleni védekezéshez? Mire figyeljünk a fertőtlenítőszerek vásárlásakor?

Széles körben ismertek és hatásosak az alkohol tartalmú kéz- és egyéb felületfertőtlenítő termékek, amelyek közül a 70-80% közötti etanol (etil-alkohol) és/vagy izopropil tartalmú szerek hatásosak a vírusok ellen. A felületfertőtlenítők esetén a nátrium-hipoklorit (hypo) hatóanyagú készítmények szintén megfelelő vírusölő hatással bírnak. Az alkohol tartalmú fertőtlenítőszereket általában hígítatlanul, míg a hypot 0,1%-os oldatként, hígítva használjuk. A töménység mellett a megfelelő behatási idő alkalmazása is fontos. A címkén szereplő utasítások betartása szükséges a megfelelő eredmény elérése érdekében.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus egy vírus-kórokozó, lényeges, hogy csak olyan terméket vásároljunk, amelynek címkéjén a termék vírusölő (virucid) hatása fel van tüntetve.

Zárt térben mit viseljünk?

Viseljünk maszkot és kesztyűt a zárt terekben, az NNK útmutatása és tájékoztatása alapján. Ajánlott a hosszú ujjú felsőruházat viselése.

Milyen gyakran szellőztessünk?

Fontos a gyakoris szellőztetés mindenhol. Ha az időjárás megengedi, az olyan zárt helyeken, ahol többen vannak, érdemes nyitva tartani az ablakot.

Mik a teendők irodába történő belépés előtt?

Az irodába történő belépés előtt alaposan mosson mindig kezet. A kabátot és a cipőt lehetőleg hagyja az irodán kívül. Vigyen magával műanyag/gumi papucsot és azt használja. Az irodai fogast az irodán kívülre kell helyezni. További óvintézkedés, ha érkezéskor és távozáskor letisztítja meleg vizes tisztítószerrel az íróasztalt, a széket és egyéb eszközöket.

Mekkora távolságot kell tartani az irodában?

Minimum 2 méter távolságot kell tartania az embereknek egymástól. Ahol megoldható a dolgozókat ésszerűen rotálni kell, illetve fontolóra kell venni az emberek útvonalainak elterelését különböző ajtókkal, érintésmentes megoldásokkal (pl. forgóajtó). Ajánlott a gyakran használt ajtókat nyitva tartani, így csökkenteni az állandó kilincs érintését. Amennyiben a két méteres távolság betartása nem megoldható fizikai elválasztók (pl. paravánok, plexifalak) alkalmazhatók.

Milyen egyéb intézkedéseket érdemes betartani az irodában?

Érdemes megvizsgálni a gyakran használt eszközöket (pl. toll) és amennyiben megoldható mindenki számára sajátot biztosítani. A munkaidők és a szünetek eltolásával akár felére is csökkenthetjük az emberi kapcsolatok számát. Mindemellett a közös helyiségek (pl. étkező, dohányzó) esetében is biztosítani kell a távolságtartást a helyiség átrendezésével, illetve elválasztók alkalmazásával. Padlójelzések is segíthetnek a távolság betartásában.

Mik a szájmaszk viselésének szabályai?

A maszk viselésének is megvannak a maga szabályai. A maszk fel- és levételekor alaposan mossunk szappannal kezet! A szájmaszk viselése közben kívülről ne fogjuk meg, ne nyúlkáljunk hozzá, és az arcunkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz, a szánkhoz, mert a vírus gyakran pont a szennyezett kezünkről kerül legtöbbször a nyálkahártyáinkra. A szájmaszkot használata után pedig azonnal dobjuk zárt szeméttárolóba!

A helyes kézmosás lépései

Az alkoholos kézbedörzsölés menete